Consilierea psihologică reprezintă intervenția psihologica ce are scopul de a preveni și a remite problemele emoționale, cognitive și de comportament. Totodată are și scopul optimizării autocunoașterii și dezvoltării personale. Consilierea se deosebește de psihoterapie prin faptul că psioterapeutul poate face o intervenție psihologica pentru diverse psihopatologii, în schimb consilierul psihologic nu are acesta competenta, el se focuseaza doar pe optimizare și dezvoltare personală. Consilierea se adresează persoanelor aflate în situații de criză sau care se găsesc în impans în ceea ce privește rezolvarea unor situații stresante din viața personală sau profesională.
Persoanele care apelează la consiliere sunt persoane sănătoase dar care au nevoie să găsească soluții la problemele cu care se confrunta. Consilierea se desfășoară pe o perioada mai scurta de timp decât psihoterapia. Un psihoterapeut este mai probabil să ajute cu dificultăți mai adânc înrădăcinate care afectează viața unui copil sau adolescent. Exemplele ar putea include abuzul sau trauma. Un psihoterapeut ar putea ajuta un client cu dificultăți psihologice în viață cauzate de dificultăți interne, în timp ce un consilier ar putea ajuta un client cu o problemă declanșată de circumstanțe externe.
Un consilier este un profesionist instruit cu care puteți construi o relație de vindecare și încredere. Acesta este instruit să ofere diferite tipuri de asistență; cel mai frecvent oferă stiluri de terapie verbala. Este mai probabil că un consilier să ajute cu o anumită dificultate, problemă curentă sau problemă de suprafață. Un exemplu ar putea include o doliu sau o dificultate care nu este neapărat înrădăcinată în trecut.
Un consilier psihologic ce lucrează cu copiii și adolescenții are următoarele competențe: