Psihologia clinică este una dintre cele mai importante specializări din domeniul psihologiei aplicate. Ca știință, aceasta studiază mecanismele psihologice implicate în starea de sănătate și boala dar și factorii biologici, familiali, relaționali, de mediu și contextuali care generează și mențîn tulburarea sau dificultatea psihologică. Ținând cont de modelul bio-psiho-social, dificultățile persoanei sunt analizate la mai multe nivele evidențiandu-se importanța factorilor care se află în sfera de control a persoanei. Astfel, persoana poate dobândi un rol mai activ în cadrul propriei recuperării.
Obiectivele principale ale psihologiei clinice sunt:
Această specialitate evaluează mecanismele psihice și comportamentele folosind teste psihologice atestate și acreditate privind: întârzierea în dezvoltare, tulburările psihice, emoționale și comportamentale, nivelul de inteligență al copiilor, adolescenților.
Competențele psihologului clinician sunt următoarele:
Testarea psihologică se efectuează la recomandarea medicului specialist. Psihologul clinician împreună cu medicul neurolog și psihiatru colaborează pentru o evaluare și o intervenție complexă și de succes.