Logopedia este terapia ce se concentrează asupra îmbunătățirii, corectării și dezvoltării discursului copilului. De asemenea, prin logopedie se îmbunătățesc abilitățile de înțelegere și exprimare atât a limbajului verbal cât și non-verbal. Logopedia este recomandată în cazul prezentei tulburărilor de comunicare precum:
întârzieri ale dezvoltării vorbirii, tulburări de sunet și pronunție adică copilului îi e greu să exprime anumite cuvinte care în mod normal nu ar crea probleme (rinolalia, dislalia, dizartria, sigmatismul, rotacismul), tulburările de ritm şi fluenţă (bâlbâiala, tahilalia – vorbirea accelerată, bradilalia- vorbirea lenta, tulburări articulare. Aceste tulburări de limbaj enumerate mai sus, fiind cele mai frecvente la vârstă preșcolară și școlară.
Logopedia mai este recomandată în cazul copiilor cu autism, afecțiuni de natură neuropsihiatrică, adhd, dislexie, doarece îi ajută să își îmbunătățească abilitățile de comunicare, acest lucru favorizând creșterea încrederii în forțele proprii și scăderea frustrării din comunicarea cu ceilalți.
Logopedul este specialistul care se ocupă de terapia tulburărilor de vorbire și limbaj și are următoarele competențe:
Ce ar trebui să știm despre desfășurarea orelor de logopedie: