5 Aspecte esențiale pe care trebuie sa le știu ca părinte despre evaluarea psihologică a copilului
- Evaluarea psihologica înseamnă aplicarea testelor standardizate pentru confirmarea sau infirmarea ipotezelor medicale sau psihologice, culegerea datelor din mai multe surse, observarea directa a limbajului, a jocului, a comportamentului, a afectului și a modului de relaționare pe care copilul îl are in raport cu psihologul si ceilalți membrii ai familiei. De asemenea, tot acest demers mai cuprinde analizarea datelor colectate, redactarea raportului de evaluare, comunicarea rezultatelor si recomandărilor aparținătorilor.Acestea au drept scop imbunatatirea calitatii vietii beneficiarului. Prin evaluarea psihologica a copilului putem determina acele simptome de disconfort, de suferința emoționala, comportamentala.
- Fiecare etapă din cele menționate mai sus este extrem de importanta și se bazează pe expertiza clinica a psihologului evaluator, pe comunicarea onestă, sincera din partea părintelui in legătură cu istoricul de viață al copilului. Datele colectate in urma raportului psihologic, ajuta medicul psihiatru pentru stabilirea unui plan de tratament corespunzător, mulat pe nevoile particulare ale copilului. Medicul poate colabora cu psihologul si îl poate ajuta pe părinte sa integreze si sa interpreteze din punct de vedere medical rezultatele evaluării, construind in acest fel o echipa multidisciplinara valoroasa pentru beneficiar.
- Părinții au nevoie sa înțeleagă că scopul interviului clinic cu aparținătorii copilului nu presupune doar culegerea informațiilor relevante pentru diagnosticului clinic și explorarea modului în care factorul bio-psiho-social a contribuit la simptomatologia prezenta ci și următoarele:
Stabilirea împreună cu familia a modului de desfășurare a evaluării: organizarea timpului în funcție de disponibilitatea lor și a copilului, stabilirea detaliilor legate proceduri, teste aplicate, confidențialitate datelor.
- Înțelegerea modului în care familia va colabora cu specialistul: Care e atitudinea lor față de procesul de evaluare? Ce așteptări au? Care sunt informațiile pe care ei le cunosc despre problema cu care se confrunta copilul? Ce mituri au auzit despre diverse tulburări si cum se raportează la acestea?
- Uneori interviul clinic poate avea un efect terapeutic imediat pentru că părinții își pot împărtăși temerile, grijile într-un cadru sigur, conținător și ei pot fi ascultați de o persoană care îi tratează cu empatie, căldură și îi ascultă activ. De asemenea, clinicianul poate oferi părintelui informații demonstrate științific despre diverse tulburări sau poate recomanda surse sigure de unde acesta se poate informa, in acest mod demitizând informațiile false si ajutându-l sa distingă între cele insuficient documente și cele de calitate.
Popa (Cămilă) Diana-Gabriela, psiholog clinician autonom in cadrul Clinicii Atipic.
Str. Preot Vasile Lucaciu 37, Sector 3, Bucuresti