,, Face muuu și ne dă lapte?” sau ,,E albă, trăiește la fermă și ne dă lapte…? ” Răspunsul copilului se poate manifesta instant: „Vaca!”. ‼️ Puteti juca acest joc adaptând dificultatea intrebarilor in functie de vârsta si nivelul de dezvoltare al limbajului copilului dvs. Intrebarile pot cuprinde noțiuni despre animale, personaje, obiecte, mâncăruri – posibilitățile sunt infinite.
Batem din palme pe silabe („Ba-na-na ”) si ghicim cuvintul rostit ,,Banana” sau putem să ne jucăm pronuntand si batând din palme silabele unei propozitii : ,, Ca-na e mi-că’l ”
Cântați împreună cu copilul cântecele cunoscute, lăsând la final un cuvânt pe care copilul trebuie să-l spună. Exemplu : ,, Azi Grivei a mânios …., Copilul cântă refrenul ,, Ham!” Distractiv, ușor și ideal pentru dezvoltarea vocabularului. Bonus: micuții adoră rimele și gesturile. 🎤💃
Pornim de la un personaj și un loc („A fost odată un urs care locuia intr o pădure…”) și îi lăsăm pe copil să continue. E amuzant, creativ și stimulează logica narativă, ordinea evenimentelor și exprimarea gramaticală. Bonus: râdeți împreună!
Un joc clasic, dar mereu eficient! Pentru cei mici folosim culori și descrieri („Ceva verde pe care calci…”), iar pentru cei mai mari puteti folosi sunete sau litere. Bonus : Dezvoltă concentrarea atenției sau poate ajuta la distragerea acesteia când copilul manifestă un disconfort emotional.
Claudia Lupuleac, @ClinicaNeuroAtipic – logoped specialist, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv comportamental, psiholog supervizor in psihopedagogie speciala, doctorand in psihologie