Copiii cu ADHD pot avea frecvent dificultăți în gestionarea emoțiilor din cauza caracteristicilor specifice ale tulburării.
În articolul acesta vom prezenta principale motive pentru care acest lucru se întâmplă și câteva afirmații pe care copiii diagnosticați cu ADHD și le pot spune că formă de încurajare și motivare pentru a face față momentelor stresante.
Există 5 motive esențiale pentru care copiii cu ADHD prezintă dificultăți mai mari de gestionare a emoțiilor față de ceilalți ce nu au acest diagnostic:
Atunci când discutați cu ei despre strategii de a face față emoțiilor intense, le puteți spune că o mulțime de oameni își zic lucruri pozitive pentru a-și controla starea de spirit.
De exemplu, jucătorii de baseball vorbesc cu ei înșiși pentru a se ajuta să se concentreze și să lovească mingea cu succes.
Sau cântăreții vorbesc cu ei însasi atunci când au emoții în legătură cu un spectacol.
Copiii cu ADHD vorbesc uneori cu ei înșiși pentru a se ajuta să se concentreze asupra muncii lor. Pentru a rămâne concentrați asupra temelor școlare ei își pot spune:
Aceste afirmații ajută la crearea unei mentalități pozitive, stimulând încrederea în propriile abilități și reducând grijile legate de teme.
Iată câteva afirmații încurajatoare care pot ajută copiii cu ADHD să gestioneze anxietatea generalizată:
Aceste afirmații pot ajută copiii să își regăsească liniștea interioară și să se simtă mai în control în fața anxietății. Desigur, afirmațiile pot fi notate și așezate în camera copilului într-un loc vizibil. Puteți pregăti un poster cu aceste afirmații împreună cu ei, daca vor. Participând la activitate, marcați o ocazie prin intermediul căreia îi asigurați de suportul dumneavoastră emoțional și puteți să povestiți și despre alte momente în care ei s-au simțit copleșiți. Chiar și 15 minute de povestit în fiecare zi cu copilul, pot face diferența! Văzând deschiderea, empatia și disponibilitatea dumneavoastră, copiii capătă încredere mai mare in familie și înțeleg că se pot baza pe aceasta fiind mai puțin vulnerabili când se confruntă cu situații stresante, știind sa caute ajutor unde trebuie și să își activeze resursele interioare.
Psiholog clinician si psihoterpeut Popa (Camila) Diana-Gabriela
_ _ _ _ _
www.clinicaneuroatipic.ro
+40 733 906 406 / +40 756 034 168
contact@clinicaneuroatipic.ro
Str. Preot Vasile Lucaciu 37, Sector 3, Bucuresti